Placuszki z cukinii na słodko…
…czyli jak przemycić dzieciom trochę warzyw tak żeby tego nie zauważyły, a co ważniejsze żeby im smakowało..
Polecam placuszki z cukinii w wersji na słodko J
A oto przepis:
Składniki
ilość porcji : 4
- 500 g cukinii, obranej i startej na drobnych oczkach
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki cukru brązowego ( można więcej jak ktoś lubi mega słodkie )
- 60 g mąki pszennej
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cukinię myjemy i kroimy na mniejsze kawałk i
- Następnie obieramy ze skóry i ścieramy na tarce
- Powstałą masę łączymy z mąką, solą i cukrem oraz jajkiem
- Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy masę tworząc małe placki. Smażymy je aż będą rumiane.
Propozycje podania:
POLECAM !!!
Są naprawdę pyszne 😛
potwiewrdzam , że placuszki z cukini sa wyśmienite , ja jeszcze dodatkowo aby je wzbogacić dodaję rozdrobnione orzechy włoskie i dodatkowo ścieram ziemniaka , który powoduje , że placki mają lepszą konsystencję 🙂 i nie rozwalają się 😉
Madziu i do wszystkich mam 🙂 , nie używajmy tej niby bitej śmietany w sprayu , wiem dzieciaki to uwielbiają( sama chemia , od której nasze pociechy dostają alergii różnego rodzaju), ale równie dobrze, szybciutko możemy ubić kremówkę z dodatkiem cukru waniliowego czy też zblendować brzoskwinie w syropie i polać nim nasze placuszki i nie tylko będzie jeszcze bardziej smacznie ale zdrowo przedewszystkim 🙂
Bardzo dziękuję za uwagi:-) przy kolejnym kucharzeniu zmodyfikuję przepis bo zdrowie naszych maleństw jest najważniejsze 🙂 Pozdrawiam Renatko :-*